Vegetarische jachtschotel
Vegetarische jachtschotel
Voor 4 personen
- 8 kruimige aardappels, geschild en gewassen
- 2 eetl olijfolie
- 1 grote ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 6 middelgrote tomaten, in blokjes
- 1 paksoi, in stukjes
- 1 pot bruine linzen, uitgelekt
- zout en peper
- 1 eetl bladpeterselie
- ½ theel nootmuskaat
- scheutje (haver)melk
- 3 eetl olijfolie
- 6 eetl paneermeel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Breng een pan water aan de kook en kook hierin de aardappels in 15-20 minuten gaar.
- Bak ondertussen de ui glazig in een koekenpan met de olijfolie.
- Voeg de knoflook en bleekselderij toe en bak 3 minuten op laag vuur.
- Voeg de tomaten en de paksoi toe en bak nog 5 minuten.
- Voeg de linzen toe, roer alles voorzichtig door elkaar en laat alles op laag vuur even goed doorwarmen.
- Breng op smaak met zout, peper en de peterselie.
- Giet de aardappels af zodra ze gaar zijn en maak er een smeuïge puree van: voeg een snufje nootmuskaat, een scheutje (haver)melk en een scheut olie toe en stamp alles fijn met een pureestamper.
- Verdeel eerst een laag aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal, en daarbovenop een laag linzen-tomatenmengsel. Herhaal dit en eindig met een laag aardappelpuree. Bestrooi de schotel met het paneermeel en giet heir en daar wat olie op.
- Zet de jachtschotel 10 minuten in het midden van de oven, in elk geval tot de bovenkant goudbruin en krokant is geworden.
Tip: Houd je niet zo van grove stukken? Pureer het linzen-tomatenmengsel dan kort met een staafmixer voordat je het in de ovenschaal doet.