Terug Lees dit artikel

Prei van Eko boerderij 'De Eerste'

Prei van Eko boerderij 'De Eerste'


Eko boerderij ´De Eerste´ is een boerderij gebouwd in de Noordoostpolder en ´staat´ op het oude strand van de Zuyderzee. In 1956 kreeg de opa van eigenaar Gerrit Marsman, de kans om bedrijfsleider te worden van de toen nog veehouderij. Door de velen jaren heen is de veehouderij omgebouwd naar een eko boerderij met 250 kippen, 4 varkens, 65 melkkoeien, kaasmakerij, 30 ha groenteteelt en een eigen winkel. De groenten die worden geteeld zijn: diverse soorten sla, bloemkool, rode kool, prei, winterpeen, pastinaak, aardappels en spitskool.



Doel van ons bedrijf: de kringlopen rond maken

Vanaf het moment dat de vader van Gerrit aan het roer kwam te staan, heeft het bedrijf veel geïnvesteerd in biologische bedrijfsvoering en het opzetten van een eigen kringloop. In hun winkel verkopen ze kaas en vlees van hun eigen dieren. Het afval van het kaasmaken en de artikelen die soms over de datum zijn, worden gevoerd aan de varkens. De percelen waar ze de groenten verbouwen worden met eigen mest bemest. Op de momenten dat bepaalde percelen in ‘rust’ zijn, maakt Gerrit er klaverweides van waar hun koeien heerlijk op kunnen grazen. Pas 3 jaar later wordt de grond omgeploegd om de eerste groenten te telen. Vervolgens worden diverse soorten groenten na elkaar geplant en geoogst. Zo houdt het bedrijf zichzelf in stand.



Eigen energie

Het bedrijf heeft niet alleen een prachtige kringloop opgebouwd, ze maken ook nog eens zoveel mogelijk gebruik van eigen energie. Deze wordt voor 30% geleverd door de eigen windmolen en voor 25% door zonnepanelen. Het doel is om in de toekomst 100% van de energie zelf op te kunnen wekken.


Heel veel kleine restjes gif, worden vanzelf een grote hoeveelheid

Voor Eko boerderij ‘De Eerste’ is biologisch telen vanzelfsprekend. Hun doel is zo milieu- en mensvriendelijk bezig te zijn. ‘Onze gedachte is dat wanneer er met een middel gespoten wordt die bedoeld is om te doden, er altijd kleine beetjes middel in het uiteindelijke product achterblijven en dat de mens dit uiteindelijk eet. De meesten zeggen vervolgens dat deze resten zo klein zijn, dat ze geen effect hebben op de menselijke gezondheid. Echter, heel veel kleine restjes maken uiteindelijk een aardige hoeveelheid. Daarom zijn wij anti gif.


Het is heel inspirerend om te zien dat binnen de biologische sector de collegae elkaar kennen en advies willen geven of krijgen.


Je bent wat je eet

Daarnaast geloven wij dat je bent wat je eet. Eet je levende, zeg biologische dingen, dan is dit beter voor je dan het eten van doodgespoten, zeg conventionele dingen.’ En om die reden wordt er geen gebruik gemaakt van gif en gekozen voor een 100% biologische teelt.