Terug Lees dit artikel

Lekkere rode kool van biodynamisch teler Joris Kollewijn

Lekkere rode kool van biodynamisch teler Joris Kollewijn van de Lepelaar


De winterpostelein uit de tas komt van biodynamisch teeltbedrijf De Lepelaar. De Lepelaar bevindt zich in Noord Holland en strekt zich uit over de plaatsen Warmenhuizen en Sint-Maarten. Dankzij de ligging heeft het bedrijf twee soorten grond: zandgrond en zware kleigrond. Dit geeft het bedrijf de mogelijkheid om veel verschillende groenten te telen.



Vruchtbare grond

De Lepelaar bestaat al sinds de jaren ’70. Het bedrijf werd opgericht door Jan en zijn vrouw Inge. Ze teelden als één van de eerste biologisch dynamisch. Veel andere telers dachten dat hun bedrijf het niet ging volhouden, maar ze bewezen het tegendeel. De Lepelaar is uitgegroeid tot een gezond bedrijf dat nog steeds staat als een huis.


Een gezonde vitale bodem is essentieel!



Zorg voor de natuur

Bij de keuze van rassen laat biologisch dynamisch bedrijf De Lepelaar zich niet alleen leiden door de kwantiteit, maar door kwaliteit. Het gaat er dus om dat de smaak zo goed mogelijk is. Dit willen ze uitsluitend bereiken door biodynamisch te telen. Behalve veel tijd steken in hun teelt, houden ze ook rekening met de natuur en de dieren die van nature in hun gebied leven. Dit doen ze door bloemen te planten naast de percelen en de akkers in de winter ruig te houden. Dit geeft vogels de kans om op de akkers een schuilplaats te vinden.


De producten moeten goed smaken en zonder chemische middelen te telen zijn.


Supergroente

Rode kool zit bomvol vitamine C en andere voedingsstoffen. Maar waarom heet het eigenlijk rode kool, ze zijn toch paars? Deze groente wordt rood wanneer je hem kookt met een appel. De kleur verandert dan van paars naar rood. Ditzelfde gebeurt met azijn. Met rode kool kan je lang doen, hij blijft in de koelkast tot wel 2 maanden goed. Wil je hem nóg wat langer bewaren? Blancheer de rode kool en bewaar hem in de vriezer. In de vriezer blijft rode kool tot wel 12 maanden goed!