Terug Lees dit artikel

Romaanse sla van biologische tuinderij ‘de Waog’

Romaanse sla van biologische tuinderij 'de Waog'


Geniet deze week van Romaanse sla, geteeld door Tuinderij ‘de Waog’. De Waog bevindt zich in Neer, een plaatsje in Limburg. Hier worden op ecologische wijze diverse groenten geteeld die ook rechtstreeks aan de consument worden verkocht. Het bedrijf teelt al sinds 1981 biologisch en is het oudste biologisch tuinbouwbedrijf in Limburg.



Start van biologische teelt

Tuinderij ‘de Waog’ was er vroeg bij als het om biologisch telen gaat. In 1981 stond dit nog in de kinderschoenen, waardoor alles door henzelf ontwikkeld moest worden. Denk aan de juiste productietechnieken en daarnaast moesten de groenten ook nog aan de man gebracht worden. Dankzij het grote vertrouwen dat ze hadden in ‘de biologische principes’ en de consumenten die ook geloofden in biologische voeding, is het bedrijf erin geslaagd een goede plek in de markt te veroveren.


Constante innovatie

Als bedrijf is het heel belangrijk dat je constant blijft innoveren. Bij Tuinderij ‘de Waog’ zijn ze regelmatig op zoek naar nieuwe producten. Zo bieden ze altijd een uitgebreid assortiment en gaan ze mee in de ontwikkelingen in de markt. Joep van de Bool, mede-eigenaar: ‘Het klimaat is aan het veranderen, en de teelten die vroeger alleen in Zuid-Europa mogelijk waren zijn vaak nu goed te telen in onze regio.’

Als er nieuwe producten geïntroduceerd worden, brengt dat wel veel andere werkzaamheden met zich mee. Denk aan jezelf profileren in een nieuwe markt en nieuwe machines ontwikkelen of zoeken naar andere bruikbare mechanisme om de teelt mogelijk te maken. Joep: ‘Dit kost vaak veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Maar de voldoening is erg groot als de teelt en ook vooral de afzet van het product lukt. ‘


Milieuvriendelijk investeren

Een andere manier waarop de Waog innoveert is door milieuvriendelijk te investeren. Joep: ‘Wij streven ernaar om in de toekomst CO2-neutraal te zijn. Ook bemesten we al jaren een deel van onze percelen met het maaisel van onze eigen glas/klaver percelen, goed voor de opname van stikstof uit de lucht. Het maaisel dient vervolgens weer als voedsel voor het te telen gewas.’



Over de Romaanse sla

De Romaanse sla die deze week op je bordje verschijnt, is een heerlijke iets zoete en knapperige sla die voornamelijk gebruikt wordt als basis voor een salade. Maar dat is niet de enige manier om te genieten van deze sla. Je kunt Romaanse sla namelijk ook grillen door de krop doormidden of door vieren te snijden en aan elke kant zo 3 minuten op (of onder) de gril te leggen. Smeer hierna in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

De sla kun je 2 tot 3 dagen bewaren in de groentelade van je koelkast.