Ravioli met artisjokmousse en tomatensaus
Voor de ravioli (niet nodig als je kant-en-klare koopt)
- 300 g Italiaanse pastabloem (type ‘00’), gezeefd
- 3 eieren
- ½ theel zout
- 1 blik artisjokharten op olie (400 g)
- 1 teentje knoflook, uit de pers
- klein handje basilicumblaadjes, gehakt
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- zout en peper
Voor de tomatensaus
- 3 eetl olijfolie
- 1 wortel, kleingesneden
- 1 ui, kleingesneden
- 2 stengels bleekselderij, kleingesneden
- 400 g tomaten, vers (ontveld) of gepelde Italiaanse
- tomaten uit blik, grof gehakt
- 2 eetl verse kruiden (zoals basilicum, oregano, peterselie en tijm) + extra reepjes basilicum voor garnering
- zout en peper
Bereiding
Stap 2, 3 en 4 zijn niet nodig als je kant-en-klare ravioli gebruikt.
- Verhit voor de tomatensaus de olie in een pan en fruit hierin de stukjes wortel, ui, en bleekselderij. Voeg de tomaten en de verse kruiden toe, temper het vuur en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Proef, en breng op smaak met zout en peper.
- Maak een bergje van het meel op een schoon werkblad en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje en voeg hieraan het zout toe. Roer voorzichtig met een vork vanuit het midden totdat alle meel vermengd is met de eieren. Kneed vervolgens 10-15 minuten tot het deeg soepel en elastisch is. Wikkel in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten.
- Pureer voor de vulling de artisjokharten, de knoflook, basilicum en de Parmezaanse kaas met een staafmixer tot een mousse. Voeg eventueel wat van de artisjokolie uit het potje toe om het smeuïger te maken. Breng op smaak met zout en peper.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot rechthoekige lappen van minder dan 1 cm dikte. Bepaal een denkbeeldige middellijn en leg aan één kant van die lijn hoopjes vulling. Maak om de vulling heen het deeg vochtig met een kwastje. Vouw de lap dubbel en duw het deeg om de vulling heen voorzichtig op elkaar. Steek met een (gekartelde) raviolivorm halvemaantjes uit het deeg. Zorg dat de randen stevig tegen elkaar zitten.
- Pocheer de ravioli 3 tot 4 minuten in een grote pan met gezouten kokend water.
- Verdeel de ravioli en de tomatensaus over 4 borden en garneer met reepjes basilicum. Serveer direct.