Terug Lees dit artikel

Heerlijke biologische prei van De Heerlijke Oogst

Heerlijke biologische prei van De Heerlijke Oogst


In de vruchtbare zandgronden van de Brabantse Kempen teelt jonge ondernemer Joost van den Oetelaar zijn geliefde preien en diverse andere vollegrondsgroenten. Doordat eigennaar Joost diverse grondsoorten tot zijn beschikking heeft, kan hij vanaf het vroege voorjaar tot laat in het najaar verrukkelijke preien telen.



Biologisch telen is een passie

Heerlijke Oogst is opgericht door Joost van den Oetelaar op 19 jarige leeftijd. Op dat momenten studeerde hij nog tuinbouw en akkerbouw aan de Hogeschool van Den Bosch. Peulen en sugar snaps waren de eerste groenten die Joost begon te telen. Vier jaar later breidde hij uit met broccoli, prei, andijvie, Chinese kool en diverse slasoorten. Ondertussen was het bedrijf uitgegroeid naar 30 ha grond. Alle groenten worden op een biologische wijze geteeld. ´Als biologisch teler ben je altijd met het klimaat en de natuur om je heen bezig. Je denkt voortdurend vooruit zodat problemen die door het klimaat en de natuur worden veroorzaakt, preventief kunnen worden aangepakt om de schade te minimaliseren of te voorkomen. Door goed met je grond om te gaan, samen te werken met de natuur en slim na te denken over diverse teeltbehandelingen kom je enorm ver.´


´Biologisch telen is echt mijn passie.´


Ruimte en tijd voor goede kwaliteit

Om alle groenten zo authentiek mogelijk te laten zijn, is het belangrijk om op een natuurlijke wijze te werken om zo tot het gewenste eindresultaat te komen. ´Het is belangrijk daar naartoe te streven, maar vooral niet te vergeten dat het gewas de kans en de ruimte en tijd moet krijgen om naar dat eindresultaat toe te kunnen groeien.´ Dit doet Joost samen met zijn team van medewerkers die goed op elkaar zijn ingespeeld. Iedereen in het team streeft elke dag weer naar het beste resultaat. En zo zorgen ze ervoor dat ze hun naam eer aandoen. ´Heerlijke Oogst staat namelijk voor Heerlijk, Eerlijk en Oogsten.´



Meer over prei

Prei behoort tot de lookfamilie, samen met ui, bieslook, knoflook en bosui. Al deze groenten hebben een wat pittige en aromatische smaak en zijn heerlijk in tal van gerechten. Prei is een groente dat je het hele jaar door zonder schuldgevoel kunt eten, want het hele jaar is de groente uit Nederland beschikbaar. Het hoeft dus niet geïmporteerd te worden. Behalve duurzaam is het ook nog eens heel gezond. Zo kan het de kans op chronische ziekten verlagen, denk aan kanker of hart- en vaatziekten en helpt het cholesterol te verlagen. Prei bevat het flink wat ijzer, vezels, vitamine C, A, B6, B1 en K, foliumzuur, kalium en calcium. Als je verse prei koopt, kan deze wel 3 weken bewaard worden in de koelkast.


Eet van de prei ook het groene gedeelte, hier zitten namelijk de meeste vitaminen en mineralen in.


Dit artikel delen?