Terug Lees dit artikel

Komkommers van Gert van Brakel

Komkommers van Gert van Brakel


Gert van Brakel teelt zijn biologische komkommers op het eiland Tholen. Dit ligt in het dorpje St Annaland in Zeeland. Gert ging bij zijn vader werken toen hij 20 jaar was. Zijn vader teelden blad- en vruchtgewassen. Na 5 jaar nam hij het bedrijf over. Helaas kon hij niet lang op die locatie blijven. Hij moest plaats maken voor de industrie. Aangezien hij toch ergens anders moest beginnen, besloot hij van deze gelegenheid gebruik te maken en over te stappen naar biologisch telen. In 2000 startte hij in St Annaland. De groenten die ze telen: komkommer, snack komkommers, sla, paksoi, eikenbladsla, romaine sla, andijvie en veldsla.



Perfecte ligging in Tholen

De ligging van het bedrijf is perfect als je goede kwaliteit groenten wilt telen. Er is veel daglicht, zelfs in de donkere wintermaanden. Dankzij het milde zeeklimaat is het niet nodig om flink te stoken. En nog een voordeel van telen op Tholen: de bodem is super vruchtbaar en de bovenste laag bestaat uit klei. Klei vormt een perfecte basis voor een zeer goed bodem.


Een conditioneel goede grond, levert een kwalitatief beter en een smaakvoller product op.


Komkommers uit de grond

Gert wilde graag vanaf de grond telen en bijvoorbeeld niet in kassen. Omdat hij dit graag wilde, stapte hij over naar biologisch telen waarbij alles vanaf de grond is. Het is eigenlijk vrij uniek dat komkommers niet in kassen worden geteeld, maar Gert krijgt dit toch prima voor elkaar. Hoe? Door te kiezen oor bepaalde rassen zoals de Galaxy komkommer Deze komkommer is sterk, stevig en toch erg smakelijk. Behalve een 'reguliere' komkommer, teelt Gert ook snackkomkommers. Deze worden met zorg geselecteerd. Gert zijn keuze is gevallen op de Quarto. Dit is een fris komkommertje met stevige bite.



Voordelen van teeltwissel

In de winter teelt Gert paksoi en diverse soorten sla. In de zomer zijn de komkommers aan de beurt. Doordat hij gebruikt maakt van teeltwissel, behoud de grond de vruchtbaarheid en wordt de kans op ziekten verkleind. De bladgroenten kunnen namelijk prima geteeld worden tot 2 graden. Komkommers hebben meer warmte en licht nodig en worden daarom in de zomer gepland. Gert stemt zijn gewassen dus heel goed af op het seizoen. Heel praktisch en het zorgt ervoor dat hij minder veel hoeft te stoken. Behalve teeltwissel, verlaagt Gert het gasverbruik ook door gebruikt te maken van bassins die regenwater opvangen voor de bewatering en zonnecollectoren.


´In de zomer wordt er bij ons thuis elke dag komkommer gegeten. Altijd lekker fris en sappig als bijgerecht´


Het hele gezin werkt mee

Gert heeft een echt familiebedrijf. Vooral in de zomer steekt iedereen in het gezin de handen uit de mouwen. Dat is maar goed ook, want komkommers kweken is behoorlijk arbeidsintensief. Ze groeien als kool en moeten dagelijks geplukt worden. Dit doet Gert met zijn kinderen. Zijn vrouw richt zich voornamelijk op de administratieve kant van het bedrijf. Het gezin profiteert meteen van hun inspanningen, want bij elke maaltijd staan er verse komkommers uit eigen grond op tafel.