Terug Lees dit artikel

Pompoenen van familie Overesch

Pompoenen van familie Overesch


Tussen Raalte en Heino in ligt de boerderij van familie Overesch. Het familiebedrijf heeft een rijke geschiedenis, huidig eigenaar Jan is al de vijfde generatie die zich met passie inzet voor het bedrijf. Dit doet hij niet alleen. ‘Met mijn vrouw, zoon en schoonzoon werken we samen aan ons gemengd biodynamisch bedrijf.’



Natuurlijke kringloop als basis

Voor familie Overesch is het heel belangrijk dat er een natuurlijke kringloop is. De dieren staan in dienst van de akkerbouw wat inhoudt dat hun mest gebruikt wordt voor de gewassen. Geen kunstmest dus, maar alles puur natuur. ‘Ik begon met de gangbare landbouw, maar al snel zag ik dat de vruchtbaarheid van de grond zienderogen achteruit gaan. Ik werd steeds meer afhankelijk van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde rassen. Zo wilde ik helemaal niet boeren! Toen ik doorschakelde naar biologisch en daarna naar biodynamisch, kon ik mijn aandacht weer richten op datgene waar ik zoveel waarde aan hecht: de groenten, dieren, natuur, het milieu en daarmee ook de mens.’


‘Daar waar overbemesting en chemicaliën de bodem vergiftigen en vernielen, zorgt een vruchtbare aarde bij ons voor gezonde groenten.’


Het belang van vruchtwisseling

Pompoen en mais, dat zijn de groenten die de familie teelt. Ze hebben dus ‘slechts’ twee gewassen en dit betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat deze gewassen een zo hoog mogelijke opbrengst leveren. Maar dat is niet altijd even makkelijk. ‘Jaar op jaar hetzelfde gewas telen zorgt voor ziekten in de planten. (…) Als biodynamisch boer doen wij aan vruchtwisseling. Onze mais of pompoen komt éénmaal in de acht jaar op hetzelfde perceel terug. Dit maakt het gewas gezonder, dierlijke meststoffen en compost worden beter opgenomen en er treedt geen resistentie op.’ Daarnaast is het ook belangrijk om een sterk ras te kiezen die goed bestand is tegen ziekten.



Over de pompoen

Denk je aan herfst dan denk je aan pompoenen en hoewel ze tegenwoordig het hele jaar door in de winkels liggen, begint het seizoen van de pompoen in september tot de winter. De groenten is heerlijk zoet en stevig van smaak en je kunt er werkelijk alle kanten mee op: stomen, koken, roerbakken of verwerken in cakes, koekjes of desserts. Fijne bijkomstigheid is dat pompoen hartstikke gezond is en laag in calorieën (slechts 14 kcal per 100 gram). Daarnaast is het een duurzame groenten en kun je het lang bewaren. Een ongesneden pompoen zelfs 2 maanden als je het op een donkere en koele plek legt. Een gesneden pompoen kun je een week in de koelkast bewaren. Dek het dan wel even af.