Sajoer Lodeh – Gemengde groenten gestoofd in kokosmelk
Sajoer Lodeh – Gemengde groenten gestoofd in kokosmelk
Voor 4 personen
- 1 l bouillon
- 2½ cm verse laos
- 4 sjalotjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 2 kemirienoten, in aluminiumfolie 10 minuten gepoft in de oven op 160 °C en fijngevijzeld
- 750 g gemengde groenten, gewassen en in hapklare stukken gesneden (zoals wortelen, witte kool of spitskool, andijvie, boontjes of bloemkool)
- ¼ blok santen, verkruimeld of een blikje kokosmelk
- 4 petehbonen
- 1 theel trassi (optioneel)
- 2 theel gemalen ketoembar
- 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en in stukken gesneden (optioneel)
Bereiding
- Breng de bouillon ± 5 minuten aan de kook samen met de laos, sjalotjes, knoflook en kemirie. Zeef de bouillon.
- Voeg meteen de groenten toe die lang moeten koken – zoals wortel – en roer de santen of kokosmelk, pentehbonen, trassi en ketoembar erdoor.
- Kook de rest van de groenten en de peper – indien gebruikt – in volgorde van gaartijd in de kokosbouillon, zodat alle groenten tegelijk beetgaar zijn.