Terug Lees dit artikel

Biologische champignons van Heereco

Biologische champignons van Heereco


Al ruim 15 jaar telen Jeffrey en Dorus Heeren biologische champignons in het Brabantse Uden. Hun bedrijf heet Heereco, van Heeren en eco. Het gebied waar hun bedrijf ligt heeft een lange geschiedenis als het gaat om champignons telen. Al sinds de jaren 50 staan Uden, Kerkdriel en Horst bekend als de teeltgebieden van de bovengrondse champignonteelt.



Altijd verse champignons

De teelt van champignons duurt niet zo lang als dat van andere groenten. ‘Vanaf het mengen van de eerste grondstoffen tot en met het plukken van de eerste champignons, duurt ongeveer 8 weken.’ Eigenlijk kan de teelt altijd doorgaan, zowel in de zomer als in de winter. Om de consumenten te blijven voorzien van verse champignons is de teelt verdeeld over 4 bedrijven. ‘Twee van deze bedrijven telen de champignons voornamelijk van vrijdag t/m maandag en de andere twee van maandag t/m vrijdag.’


Cirkel rond

‘De grondstoffen voor champignoncompost komen voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk. In deze landen hebben ze grote gebieden waar biologisch graan wordt geteeld. De compost bestaat uit biologisch stro, biologische kippenmest, water en natuur gist. De stro en het kippenmest zijn afvalproducten van ander biologische bedrijven. Onze champost, zo heet de biologische compost dat overblijft als de champignons geteeld en gepluk zijn, wordt weer terug geleverd aan de biologische akkerbouw. Op hun beurt bemesten zij hun akkers ermee. En zo is de cirkel weer rond.’



Al ruim 50 jaar teeltkennis

Heereco geniet van al ruim 50 jaar teeltkennis en dat komt de kwaliteit en smaak van de champignons ten goede. Zo wordt er niet op de champignons gesproeid en krijgen ze geen water. Dit zorgt ervoor dat de champignons wat droger zijn wat bijdraagt aan een betere kwaliteit en smaak. Daarnaast teelt het bedrijf een eerlijk product. ‘Doordat we verschillende aanpluk dagen hebben op de diverse kwekerijen, zijn we in staat het product vers te houden en blijven we flexibel. Dankzij deze teeltkennis en dankzij het lange teeltschema kunnen de champignons in alle rust groeien.’


Dit artikel delen?