Rodekool-kimchi
Rodekool-kimchi
Ingrediënten
- ½ Rodekool , in smalle reepjes
- 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd en in stukjes
- 1 rode ui, in halve ringen
- 50 g verse gember
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- restjes stevige groenten (optioneel), zoals wortel, paprika, courgette, in smalle reepjes
- zeezout
Bereiding
- Weeg alle ingrediënten samen af. Weeg per 100 gram groenten 1½ gram zeezout af (dus zout moet 1½ procent van het totaalgewicht zijn).
- Doe alle ingrediënten samen in een grote kom en voeg het zout toe. Kneed alles ca. 10 minuten stevig door; de groenten moeten gekneusd worden en door het zout hun vocht loslaten. Uiteindelijk ontstaat er zoveel vocht dat de groenten net onderstaan.
- Doe de groenten met het vocht in een schone weckpot. Verzwaar de kimchi eventueel met bijvoorbeeld een schoteltje zodat alles goed onder blijft staan.
- Sluit de weckpot af zonder rubberring, zodat opgebouwd koolzuurgas kan ontsnappen. Na ca. 4-5 dagen hebben melkzuurbacteriën hun werk gedaan en is de kimchi licht zuur en knapperig.