Terug Lees dit artikel

Bosbiet uit Waarland

Bosbiet uit de polder van uit Waarland


De bosbiet uit de tas is afkomstige uit de polder van Waarland, vlakbij het prachtige natuurgebied Het Waardje. Martin nam het bedrijf in 2011 van zijn vader over en bouwde het uit tot een mooi klein biologisch glasbouwbedrijf met veel diverse soorten groenten.



Klimaat neutraal

Toen de vader van Martin, Leo, in 1983 het bedrijfje opzette, teelde hij al biologisch. Het was een klein bedrijfje omdat Leo elders nog een baan had. Martin had altijd de ambitie om op het land te werken. Hij nam in 2011 het bedrijf van zijn vader over. In 2018 ging Leo met pensioen en deed Kristy haar intrede. Momenteel streven Martin en Kristy naar een gezond, kleinschalig bedrijf dat voornamelijk reguliere groenten teelt. Uiteraard alles biologisch en het liefst volledig klimaat neutraal. Met dat laatste doel zijn ze nog bezig, maar elk jaar maken ze vorderingen. Zo zijn ze bezig met het produceren van hun eigen compost. Ook staat er nog een bloemenrand op de planning wat helpt het natuurlijke insectenleven in stand te houden.


Ziekten en plagen krijgen minder kans als je een ruime teeltwissel toepast


In harmonie met de natuur

Al vanaf begin af aan teelt Martin biologisch. Dit begon al in de tijd dat zijn vader het bedrijfje startte. Omdat de grond altijd biologisch is bewerkt, heeft hij weinig last van ziekten en plagen. Bij alles wat ze doen, proberen ze ervoor te zorgen dat ze werken op een authentieke manier. Zo wordt de grond niet bewerkt met zware machines. Tevens gebruiken ze uitsluitend natuurlijke producten om de bodem in optimale conditie te houden en kiezen ze voor biologische rassen die sterk en smaakvol zijn. Als laatste past Martin een uitgebreide teeltwissel toe.



Teeltwissel volgens het seizoen

Martin past teeltwisseling oftewel vruchtwissel toe. Dankzij deze ruime vruchtwissel houden ze de grond in goede conditie en putten ze deze dus niet uit. In de zomer staat de tomaat en sperzieboon op de velden, in de winter volgt de winterpostelein en in het voor- en najaar de veldsla en paksoi.


Koude kassen

Een deel van de teelt, zoals bijvoorbeeld de winterpostelein wordt in kassen verbouwd. Dit zijn niet de kassen die dag in dag uit op volle toeren draaien om de groenten warm te houden. De kassen van Martin heten ook wel ‘koude kassen’. Deze kassen hebben geen verwarming en geen verlichting. Het zijn dus eigenlijk alleen maar glazen overkappingen. Dit is vaak al genoeg om de groenten te beschermen tegen weer en wind en net wat meer warmte te geven.