Terug Lees dit artikel

Heerlijke bio-dynamische broccoli van Vredenoord

Heerlijke bio-dynamische broccoli van Vredenoord


In het Friese dorpje Sexbierum, hebben Jan en Eelkjen Bruinsma hun biologisch akker- en tuinbouwbedrijf Vredenoord. De groenten die zij telen genieten dagelijks van frisse zeewind afkomstig van de Waddenzee, die ook nog eens erg effectief is tegen ziekten en plagen. Het zout van de zee voedt de bodem met broodnodige mineralen. Een geweldige plek dus om mooie gewassen te telen, zoals de broccoli die je deze week in de tas vindt.



Passie voor biologisch

In 1988 rondde Jan Bruinsma de Hogere landbouwschool af en ging hij in de maatschap van zijn ouders werken. Zijn buren waren biologische boeren en via hen kwam hij in aanraking met deze manier van telen. Al snel kwam hij erachter dat hier zijn passie lag. Hij ging hiermee verder en breidde zijn bedrijf uit van 50 ha naar 85 ha grond. Momenteel runt hij het bedrijf met zijn vrouw en met de hulp van zijn 5 kinderen.


15% meer zonlicht

Jan en Eelkjen produceren hun groenten in de prachtige zwavelgrond vlak onder de waddenkust. 'Zwavelgronden zijn gronden die goed bewerkbaar zijn en waar je goede bewaarproducten kunt telen. Door het kusteffect hebben we zo'n 15% meer zonlicht dan gemiddeld wat de smaak en kwaliteit van het gewas ten goede komt.'


De innovaties in de toekomst zijn de wijsheden uit het verleden. Leer dus van je fouten.


Blijf jezelf uitdagen volgens de natuur te werken

Voor de Bruinsma's is het belangrijk volgens de natuur te werken. 'Heb je bijvoorbeeld luizen in je gewas, denk dan niet, welk middel kan ik gebruiken om de luizen kwijt te raken. Bedenk liever waarom er luizen in het gewas zitten en leer daarvan.' Zo kun je zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest mooie gewassen telen. Daarbij maken ze gebruik van moderne technieken om de bodem in optimale staat te houden. Denk aan GPS besturing en moderne schoffel- en oogsttechniek. Dit wordt gecombineerd met het gebruik van slimme computerprogramma's die meet hoe vruchtbaar de bodem is voor de toekomst.



Het goede broccoli

De broccoli in de tas is dus niet zomaar een broccoli. Het heeft genoten van de frisse zeewind, van een optimale bodem vol voedingsstoffen en het heeft geen chemisch bestrijdingsmiddel van dichtbij gezien. Dat is pas kwaliteit en dat zal je zeker proeven.

Schep trouwens nog maar extra op, want wist je dat broccoli bomvol vitamines, mineralen en vezels zit?! Het wordt niet voor niets een ‘superfood’ genoemd. Dit houdt in dat het in vergelijking met andere groenten, hoge concentraties vitaminen en mineralen bevat. Het bevat ook veel antioxidanten en bioactieve stoffen die erg goed voor je zijn.

Bewaar je supergezonde broccoli in de koelkast, dan blijft het 3 tot 4 dagen goed.