Terug Lees dit artikel

Rode kool van De Waog.

Heerlijke rode kool van De Waog uit Limburg


Het is even geleden, maar we kunnen weer rode kool op het menu zetten. De heerlijke rode kool van deze week is afkomstig van één van de oudste biologische tuinbouwbedrijven.



Rotsvast vertrouwen in de biologische principes

35 jaar geleden was de biologische tuinbouw nog niet zo populair als hedendaags. Het vergde daarom flink wat inspanning en doorzettingsvermogen om het goed op te zetten. Alle moest door henzelf ontwikkeld en bedacht worden Denk aan de productietechniek, maar ook de marketing. De producten moesten namelijk ook verkocht worden.


Specialiteit van de Waog

Tuinbouwbedrijf de Waog is gevestigd in het mooie Limburg. Hier profiteren ze van de geweldige ligging die een perfect klimaat biedt om primeurgroenten te telen. Dit is dan ook al jaren dé specialiteit van de Waog. ‘In het vroege voorjaar stonden alle biologische groothandelaren in de rij om de eerste verse groenten en nieuwe aardappelen af te nemen.’



Breed assortiment

Op dit moment heeft het bedrijf een relatief klein teeltoppervlakte van ‘slechts’ 5 ha. Het gehele bouwplan is erop aangepast om op dit kleinere teeltoppervlakte een breed assortiment aan groenten te telen zonder dat de bodem te intensief beteeld wordt. Bijvoorbeeld door een ruime vruchtwisseling, door het jaarlijks inzaaien van groenbemesters en het gebruik van uitsluitend organische mest. ‘Onze voorkeur gaat uit na strorijke koemest die we eerst op de compostplaats een jaar laten rijpen. Na de oogst van onze granen wordt het stro en soms ook het groenteafval, geruild met collega boeren tegen mest.